Hihi, käytiin eilen kattelemassa lampaita tossa vähän matkan päässä meistä, ja tulin siihen tulokseen että sellainenhan on saatava. Kunhan tämä remontti saadaan pois alta niin mikäs siinä sitten, aita vaan puuttuu!

Muttajoo, blogi on vielä pahasti vaiheessa, ulkoasu ei miellytä itseäni ja sivulaatikot ihan vinksin vonksin.
Nutun kanssa käytiin eilen junaradan varrella lenkillä, yritin kovasti opettaa että radalle ei mennä, ja ihan hyvinhän se kai pointin ymmärsikin, mutta jostain syystä tämä sääntö uppoaa kovin hitaasti muuten niin viksun ja oppivaisen piskini päähän. Muuten ei kummemmin treenailtu, kontaktikin oli jostain syystä armottomasti hukassa. Parempi onni tänään..?

Toisekseen, löysin toisenkin rodun joka kiinnostaa, lähinnä sen kaikkienkaveri-maineen takia, nimittäin flatti! Eli toisin sanoen sileäkarvainen noutaja. Olen jo aiemmin katsellut rotua enemmän tai vähemmän kiinnostuneesti, mutta nyt mietin että josko sellaisen tosiaan ottaisi ennen malinoisia, se on kuitenkin huomattavasti helpompi tapaus, mutta kuitenkin vaatii koulutusta ja pitkää pinnaa. Vaikka malinoisin ylväs ja pidättäytyvä olemus kiehtoo, olisi tällainenkin karvakaveri mukava:


Flatti - iloinen ja energinen koira

kuva Anu LångFlatin rotumääritelmässä sanotaan, että sen tulee olla keskikokoinen, iloinen ja eloisa koira. Sillä on älykäs ilme, ja se on voimakas olematta kömpelö ja jalo olematta hontelo. Iloista ja ystävällistä luonnetta kuvaa innokas hännänheilutus.  

Sileäkarvainen noutaja on erittäin energinen koira, eikä se viihdy kotona löhöillen edes vanhana. Se haluaa toimintaa. Flatti oppii nopeasti, se on joskus malttamaton, eikä sillä aina ole paras mahdollinen keskittymiskyky. Tämä tekee flatin kouluttamisesta haasteellista. Sileäkarvainen noutaja kehittyy hitaasti niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, ja sen kouluttaminen vaatii ohjaajalta kärsivällisyyttä.  

Sileäkarvaiset noutajat ovat yleensä aina innokkaita noutamaan. Pennusta lähtien ne haluavat kantaa lähes kaikkea, mitä suuhunsa saavat. Ne myös rakastavat uimista. Näiden perusominaisuuksien vuoksi flatit soveltuvat erinomaisesti metsästys- ja metsästyskoekäyttöön.

Tämän iloisen ja ystävällisen rodun on huomattu sopivan myös moneen muuhunkin harrastukseen. Energisyytensä ja hyvän vainunsa ansiosta flatti soveltuu kaikkeen mahdolliseen toimintaan, kuten jäljestykseen, agilityyn, PK – ja tottelevaisuuskokeisiin sekä vesipelastukseen. Flatti ei milloinkaan saa olla aggressiivinen, eikä varsinkaan ihmisille.

Tähän rotuun ihastuneet eivät helposti vaihda toiseen. Koiramaailman Peter Pan ei todellakaan ole väärä kuvaus flatista, kenelle se sitten sopiikaan. Flatti tarvitsee paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta palkitsee sen kaiken heiluvan häntänsä ja kaikkeen osallistuvan luonteensa kanssa.

flatti.net


Toisaalta suuresti arveluttaa rodulle tyypillinen sähellys. Aktiviteettia pitäisi siis olla mielettömästi. Mutta eipä se mitään, tarvitseehan malikin kaikenlaista hommaa vähänväliä. ;) Mutta mali on kuitenkin loppujen lopuksi Se koira.

Jees, eipä tässä oikeestaan muuta. Päkyn kanssa koitetaan treenailla tokoa, ja joskos sen agilitynkin saisi taas uudestaan aloitettua.


-Ina-